Windows 10/8.1 Performans sorunu %100 disk kullanımı

Blog geri dön

Windows 10/8.1 Performans sorunu %100 disk kullanımı


Windows işletim sistemli bir bilgisayarın harddisk ışığı sürekli olarak okuma/yazma yaptığına dair yanıyor, görev yöneticisinde disk kullanım değeri sürekli olarak %100 olarak görünüyor ve bu sebeple bilgisayarınızın çok ağır çalıştığını düşünüyorsanız bunun sebebi Windows’ un superfetch, Microsoft çevirisi ile Hızlı Getirme (Hızlı Başlatma) servisi olabilir.

Bu servis, Linux çalışma mantığından ilham alınarak geliştirilmiş olmasına rağmen çoğunlukla performans getirmesi düşünülürken genelde tam tersi sonuç doğurur.

Sık kullandığınız uygulamaları bilgisayarın hafızasına yükleyerek açılışta daha hızlı çalışmasını sağlamak genel çalışma mantığıdır. Sık kullanılan programların analizi esnasında bilgisayara fazladan yük bindirir.

Bilgisayarınızda bir word ya da excel dosyası açtığınızı düşünün. Bu yazılımlara ait çalıştırılabilir uygulamalar, kütüphaneler ve bu programlar ile birlikte açtığınız dosyalarınız bilgisayarın hafızasına (RAM) yüklenir. Bir daha word ya da excel açacağınız anda bu dosyalar diskten okunmak yerine bellekte hazır oldukları için doğrudan bellek üzerinden yüklenirler. Bu da size performans artışı olarak döner. Ancak şöyle bir durum söz konusu. Siz bilgisayarda bir daha word ya da excel açmayacaksanız bu uygulama ve kütüphane dosyaları bellekte yer işgal etmeye devam edecektir. Üstüne skype, chrome gibi uygulamaları da açmak istediğinizde bellekte yer kalmadığında bu defa bilgisayar diskten okuma/yazma yapmaya başlıyor ki burada ciddi performans sorunları yaşanmaya başlıyor.

Eğer SSD disk kullanıyorsanız bu servisin size sağlayacağı bir artı olmayacaktır. Disk zaten istenen belgeyi, yazılımı vs. anında karşıladığı için üstüne bu servisi çalıştırmak gereksiz olacaktır.

Windows hizmetlerinden Superfetch (Hızlı Başlatma/Hızlı Getirme) servisinin başlangıç değerini devre dışı yapıp bu servisi durdurarak disk kullanım oranının normal seviyelere indiğini gözlemleyebilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş

Blog geri dön